Vilka typer av elinstallationer får du göra själv?

Funderar du som lekman på att utföra en elinstallation på egen hand? Här kan du läsa om vilka elinstallationer du kan och får utföra på egen hand och när du behöver anlita en professionell elektriker för jobbet!

Kompetens och aktsamhet är av största vikt vid alla typer av elinstallationer i Hudiksvall. En del enklare arbeten kan du som lekman utföra själv, dock krävs det att du har full koll på vad du gör. När det kommer till elarbeten finns det nämligen strikta regler som du behöver ta hänsyn till både för din egen säkerhet, men även för att undvika skador och tråkiga försäkringsbesked. Här går vi igenom vilka typer av elinstallationer du får utföra själv och när du behöver ta hjälp av en professionell elektriker.
 

Elinstallationer i Hudiksvall du kan utföra själv

För att utföra olika typer av elinstallationer krävs det att du har kunskap om hur du ska göra. Du är alltid ansvarig för alla typer av elinstallationer du utför på egen hand, och det kan vara straffbart att utföra elinstallationer i Hudiksvall du inte har behörighet till. Är du det minsta osäker rekommenderar vi därför att du rådgör med, alternativt anlitar en professionell elektriker i Hudiksvall. Här listar vi ett antal elinstallationer du som lekman kan och får utföra själv:

 • Byta glödlampor
 • Montera sladdströmbrytare och stickproppar
 • Reparera och byta ut delar av trasiga skarvsladdar
 • Byta ut en trasig proppsäkring samt återställa utlöst automatsäkring
 • Byta fast ljusarmatur
 • Byta ut befintlig strömbrytare för som högst 16 A, placerad i en egen dosa/kapsling
 • Byta ut befintligt vägguttag för som högst 16 A placerat i egen dosa/kapsling

 

Elinstallationer i Hudiksvall som kräver en auktoriserad elektriker

När du är det minsta osäker på tillvägagångssättet bör din elinstallation givetvis alltid utföras av en fackman. Det finns dock ett antal former av elinstallationer som enbart får utföras av en auktoriserad elektriker, såsom till exempel:

 • Göra fasta elinstallationer
 • Förläggning av kabel i mark
 • Byta ett ojordat vägguttag till ett jordat vägguttag
 • Utföra en installation av golvvärme och värmekabel
 • Installera fast utomhusbelysning
   

Vi utför professionella elinstallationer i Hudiksvall

Byggevallens Elservice är din lokala expert på elinstallationer i Hudiksvall. Vår personalstyrka består av certifierade och auktoriserade elektriker med lång yrkeserfarenhet och gedigen kunskap inom alla typer av elarbeten. Oavsett om du behöver hjälp med elinstallationer i Hudiksvall eller någon annanstans i Sverige ser våra skickliga elektriker till att din elinstallation sker enligt konstens alla regler på ett säkert och korrekt sätt. Vår utgångspunkt är Norra Dalarna och Hudiksvalls kommun, men vi arbetar med större projekt över hela landet.
 
Vill du anlita en trygg och kunnig elektriker i Hudiksvall? Kontakta oss redan idag så berättar vi mer om oss och hur vi kan hjälpa dig med elinstallationer i Hudiksvalls kommun, Norra Dalarna eller någon annanstans i Sverige. Vi är alltid redo att ta oss an nya projekt!